Włóczka zpagetti to doskonały materiał do wyrobu różnego rodzaju dzianin. Włóczkę taką uzyskuje się na skutek recyklingu resztek materiałowych (odpadów włókienniczych). Średnica wątku przędzy włókienniczej w przypadku zpagetti to zazwyczaj 4-10 milimetrów. Do dziergania włóczką zpagetti używa się dużego szydła.
Włóczka zpagetti – zalety:
• Możliwość bardzo szybkiego wiązania i szydełkowania.
• Szeroka gama kolorystyczna.
• Ekologiczność z uwagi na pozyskiwanie włóczki na skutek recyklingu.
• Uniwersalne zastosowanie – włóczka zpagetti nadaje się do różnych robótek – zarówno tych o małych, jak i grubszych oczkach.
• Wydajność – średnio jeden motek włóczki zpagetti wystarcza na stworzenie przedmiotu w wymiarach ok. 50 x 50 cm.
• Oryginalność – włóczka może mieć różne faktury i grubości, dzięki czemu każda robótka będzie maksymalnie oryginalna.
Włóczka zpagetti wykonana jest w przeważającej części z bawełny, a domieszkę stanowią inne włókna. Bawełna cechuje się miękkością i chłonnością oraz trwałością, dzięki czemu wyroby z niej powstające są nie tylko przyjemne w dotyku i atrakcyjne, ale również wytrzymałe.
Standardowe motki włóczki zpagetti mają wagę od 700 do 900 g, ale dostępne są też takie, których waga nie przekracza 100 g. Łączna długość nitek włóczki w motku zależna jest od producenta. W większości przypadków jest to od 100 do 150 metrów, a w przypadku małych motków do 15 metrów.
Włóczka zpagetti – na drutach czy na szydełku?
Zpagetti może być przerabiane zarówno na szydełku, jak i na drutach. To, jakiego narzędzia użyjemy, zależy już od naszych indywidualnych preferencji. Jednak zdecydowanie najlepiej sprawdza się szydełko, którego grubość wynosi od 10 do 15 mm. Jeżeli chodzi o materiał wykonania szydełka, to jednym z najlepszych jest bambus. Bambusowe szydełka są nie tylko lekkie, ale i bardzo wygodne w użytkowaniu, a to sprawia, że praca z włóczką zpagetti jest prostsza i znacznie szybsza.
Oczywiście podana wyżej grubość szydełka nie musi być jednakowa przy każdym wyrobie. Tak naprawdę grubość powinna być dostosowana do tego, co chcemy wykonać. Im szykowniejszy ma być gotowy wyrób z włóczki zpagetti, tym mniejsza powinna być grubość szydełka. Przyjmuje się, że szydełko wykorzystywane do wykonania np. koszyczków albo osłonek na doniczki powinno mieć średnicę 8 mm. Z kolei w momencie, kiedy robótka ma mieć większe oczka, to najlepiej będzie zastosować szydełko 12-15 mm.
Co można wykonać z włóczki zpagetti?
• poduszki
• pokrowce
• pufy
• torebki
• dywany
• koszyczki
• ozdoby wiszące